Jakie właściwości posiada mango i do czego wykorzystać pulpę z tego owocu?

Posted on

Pulpa z mango (ze strony www.bee.pl) to produkt, który możemy zakupić w niemal każdym dużym supermarkecie, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Zanim jednak sięgniemy po pulpę, warto byłoby poznać wyjątkowe właściwości mango. Jak się okazuje, jest ich naprawdę całkiem sporo. Dobrze byłoby także dowiedzieć się, do czego właściwie można pulpę z mango wykorzystać. Na szczęście, idealnie nada się ona do wielu potraw.

Jakie działanie ma owoc mango?

Wiele osób sięga po mango ze względu na jego słodki smak i soczystość. Nie każdy ma jednak świadomość tego, jakie są właściwości tego wyjątkowego owocu. Tymczasem okazuje się on naprawdę przydatny w walce z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się chociażby do powstawania nowotworów. Nie można odmówić mu również dobrego wpływu na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Regularne spożywanie mango pomaga także w obniżeniu poziomu tak zwanego złego cholesterolu w naszej krwi. Ze względu na dużą zawartość cennej witaminy C, okazuje się wyjątkowo przydatne w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Indeks glikemiczny mango jest średni, dlatego okazjonalnie mogą po nie sięgać nawet osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Jeżeli chcemy korzystać z korzystnego wpływu mango na stan naszego zdrowia i samopoczucia, musimy mieć na uwadze systematyczne jadanie tego wyjątkowego owocu.

Do czego można użyć pulpy z mango?

Pulpę z mango można wykorzystać na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Będzie ona stanowiła naprawdę wspaniały dodatek do deserów, takich jak galaretki czy kisiele. Świetnie nada się ona również do owsianek czy kaszy jaglanej na ciepło. Wydaje się, że z powodzeniem można dodać ją również do wypieków czy ciast na zimno. Szczególnie dobrze będzie komponowała się z sernikami na zimno. Ważne jest to, aby sięgnąć po pulpę jak najwyższej jakości. Mango jest słodkie, a więc starajmy się wybierać pulpę bez cukru rafinowanego. Zdecydowanie lepszym dodatkiem będzie chociażby erytrytol.